info@pukitimo.com

Barınaktan Köpek Edinmek

Barınaktan köpek sahiplenmek hayatınızdaki önemli kararlardan biri olacaktır. Bu karar sonucu hem bir can kurtarmış olursunuz hem de yeni bir bakış açısı kazanırsınız. Sokaktan veya barınaktan sahipleneceğiniz köpeğin yaşamı birdenbire çok farklılaşacaktır. Bu yüzden sahipleneceğiniz köpek mama, su, barınma, tedavi ihtiyaçlarının karşılanmasından çok sevgiye ihtiyaç duyacaktır. Önceden neler yaşadığını bilemezsiniz, önceki deneyimleri onun savunmacı, korkak, saldırgan vb. davranışları aşırı bir şekilde göstermesine sebebiyet verebilir. O yüzden sabırlı ve şefkatli hareket etmelisiniz.

Evinizdeki ilk birkaç gün bir hayvan için özel ve kritiktir. Yeni köpeğinizin nerede olduğu ve sizden ne beklemesi gerektiği konusunda kafası karışık olacaktır. Köpeğiniz için ailenizle birlikte net bir yapı oluşturmak, mümkün olduğunca yumuşak bir geçiş yapmak için çok önemlidir.

Hele söz konusu bir köpek yavrusu ise, bir yatak ve mama kabından çok daha fazlasına ihtiyacı olacaktır. Yavruların sürekli bakım ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Bir köpek yavrusunun evdeki ilk gecesi oldukça önemlidir. Tedirgin olabilirler, evdeki hiyerarşiye alışmaları zaman alacaktır. Tuvalet ihtiyaçlarını henüz eğitim almadıkları için doğru yerlere yapmayacaklardır. İlk haftalarda bu alışkanlıkları edinmek, siz ve köpeğiniz için ömür boyu sürecek bir mutluluğun temeli olacaktır. Yavru köpeğinizin mutlu ve sağlıklı bir köpeğe dönüşmesine yardımcı sizin sorumluluğunuzdadır.

İlk kez köpek sahiplenenler için bazı ipuçları:

Köpeğinizin zamanının çoğunu nerede geçirdiğini belirleyin.

Köpeğinizi eve getirdiğinizde eğitim sürecini önceden planlamış olun.

Köpeğinizin zamanının çoğunu nerede geçireceğini özenle seçin.

Köpeğiniz karakterine bağlı olarak birçok şeyi kemirebilir. Bu kablolardan, kapılara, ayakkabı ve terlikten mobilyalarınıza kadar değişiklik gösterebilir. Eşyalarınıza zarar vermesi sadece eşyaya zarar vermek değildir; bu eşyalardaki kimyasalları kemirerek kendisine de zarar verebilir. Bu yüzden kırmızı noktalarınızın neler olduğunu baştan belirlemelisiniz. Köpekler akıllı canlılar olsalar da kesin komutlarla eğitmek kafa karışıklığının önünü alacaktır. Bu doğrultuda kemirilecek kablo ve/veya eşyaların yani köpeğe zarar verebilecek kimyasal içerebilecek şeylerin ortadan kaldırılması en kesin çözüm olacaktır. Eğer bu mümkün değilse evin belirli yerlerine bebek kapıları vasıtası ile kısıtlama getirebilirsiniz.

Köpeğinizi eğitmek, ona sahip olduğunuz ilk andan itibaren başlayacaktır. Köpeğinize komut vermek için kesin komut kelimelerini belirleyin. Böylece köpeğinizin komutları daha hızlı öğrenmesini sağlayabilirsiniz.  

Evde tuvalet eğitimi çok önemlidir. Tuvalet eğitimi için köpek eğitim pedlerini ve/veya tuvalet eğitim spreylerini kullanabilirsiniz. Tuvalet eğitiminde alan daraltma da çok önemli bir aşamadır. Örneğin tuvalet için bir oda ya da balkonu seçtiğinizde önce ped ile tüm alanı kaplayıp günler içinde ped sayısını azaltarak tek pede kadar düşürebilirsiniz. Böylece köpeğiniz tek bir noktaya tuvalet yapması gerektiğini öğrenecektir.

Ev haricinde köpeğiniz dışarda da diğer köpeklerle tanışmalı ve sosyalleşmelidir. Eğer yavru köpek sahiplendiyseniz dışarda tuvalet eğitimi konusunda sabırlı olmasınız. Bazı köpekler 1-2 gün içinde tuvalet eğitimlerini tamamlarken, bazılarında ise bu eğitim haftalarca sürebilir. Bu yüzde sabırlı olmalı çiş ya da kaka yaparken sorunun nereden kaynaklandığını çözmeye çalışmalısınız.  

Sonuç olarak bir köpek sahiplenmek oldukça sorumluluk isteyen bir deneyim olacaktır. Deneme için ya da hazır olmadan bir köpek sahiplenmeyin. Çünkü onlar da kalp taşıdıklarını ve onların da duygularını olduğunu unutmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir